Dnia 10 grudnia 2024 roku Akademia Nauk Stosowanych wraz ze Stowarzyszeniem Księgowych w Polsce zorganizowały Konkurs Wiedzy z Zakresu Finansów i Ekonomii. Konkurs składał się z dwóch etapów. W pierwszym – zadaniem zespołów  było opracowanie filmu wideo promującego wybór ścieżki kariery zawodowej między innymi z takich dziedzin jak: księgowy, ekonomista, agent ubezpieczeniowy. W drugim etapie zespoły wzięły udział w rywalizacji drużynowej pod nazwą „Awantura o kasę”. 

5 grudnia 2024 r. uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku,  z klas: 2TA, 2TM, 1EM, 3TL i 2TF, odwiedzili Wrocław, aby zapoznać się tegorocznymi atrakcjami bożonarodzeniowego jarmarku oraz poczuć magiczny nastrój nadchodzących świąt. Podczas wycieczki młodzież zwiedziła również  Wieżę Matematyczną Uniwersytetu Wrocławskiego, a także spacerowała ulicami rynku wrocławskiego.

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, magiczny czas rodzinnych spotkań, czas zgody, przyjaźni i zadumy. We wtorek, 10 grudnia 2024 r., w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie odbył się XI Wielkopolski Konkurs na Stół Wigilijny pod hasłem „Święta lasem pachnące”. Jego celem jest kultywowanie świątecznych tradycji, a także rozwijanie zainteresowań związanych ze sztuką nakrywania i dekoracji stołu. Do konkursu przystąpiło 13 zespołów ze szkół ponadpodstawowych z województwa wielkopolskiego. Zespół Szkół Technicznych w Turku reprezentowały uczennice kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Weronika Jafra i Wiktoria Terpiłowska (z klasy 2TZ).

9 grudnia br. uczniowie naszej szkoły z klas: 2TS, 2TL, 2TE, 3AR, 3TG mieli okazję zwiedzić piękne miasto Toruń. Wycieczka rozpoczęła się od wizyty w Niewidzialnym Domu, w którym uczniowie mogli doświadczyć, jak wygląda życie osób niewidomych. Było to niezwykle pouczające i wzruszające przeżycie, które na długo pozostanie w ich pamięci. Kolejnym etapem wycieczki był udział w warsztatach zorganizowanych w Muzeum Żywego Piernika. Podczas zajęć młodzież miała okazję poznać historię piernika, a także samodzielnie przygotować i wypiec pierniki. Była to świetna zabawa, która pozwoliła uczniom poczuć atmosferę dawnych czasów.

Od ubiegłego roku szkolnego Zespół Szkół Technicznych w Turku znajduje się na liście szkół partnerskich Centrum Informacji Księgowej. Dzięki podpisanej deklaracji współpracy uczniowie klas piątych technikum ekonomicznego i technikum rachunkowości w październiku i listopadzie br. uczestniczyli w warsztatach online prowadzonych  przez ww. Centrum. Podczas zajęć uczniowie poszerzali oraz aktualizowali swoją wiedzę z zakresu Ustawy o rachunkowości oraz przepisów prawa podatkowego. Ponadto młodzież, rozwiązując test, mogła sprawdzić swoją znajomość zagadnień przed egzaminem zawodowym.

W dniu 9 grudnia w ZST w Turku odbyły się warsztaty decoupage, które okazały się prawdziwym hitem! Uczniowie wszystkich klas pierwszy technikum mieli okazję nauczyć się i doskonalić tą fascynującą technikę zdobienia jaką jest decoupage. Uczestnicy z wielkim zapałem tworzyli swoje projekty a atmosfera podczas warsztatów była pełna pozytywnej energii i twórczego zaangażowania.

9 grudnia uczniowie kształcący się na kierunkach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik usług fryzjerskich z elementami kosmetologii odwiedzili Akademię Nauk Stosowanych w Koninie, gdzie uczestniczyli w wykładach i warsztatach tematycznych. Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, działający w ramach Klasy Akademickiej Dietetyka, wzięli udział w zajęciach „Język angielski w dietetyce" oraz warsztatach „Wpływ pH napojów spożywczych na stan zdrowia jamy ustnej". Podczas zajęć, przy wykorzystaniu papierków lakmusowych, badali pH różnych napojów, takich jak kawa, czekolada, napary herbat i ziół, soki czy napoje. Dr Agnieszka Saran-Jagodzińska w podsumowaniu omówiła szkodliwy wpływ napojów o kwaśnym pH na zdrowie, jednocześnie zachęcając do spożywania wody.

Alicja Krauze i Alicja Ziggel – uczennice klasy 5HZ –  zakwalifikowały się do II etapu tegorocznej edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Pierwsza część okręgowych eliminacji odbyła się 6 grudnia 2024 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu. Uczestnicy tego etapu wykonali projekt z zakresu planowania, organizacji i oceny żywienia. Druga część olimpiady odbyła się 9 grudnia 2024 r. w naszej szkole. Uczennice rozwiązały test online z zakresu nauki o żywieniu i żywności, biologiczno-chemicznych aspektów żywienia, technologii żywności, technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, gastronomii, sporządzania potraw i napojów, organizacji żywienia i usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta.

W ramach propagowania nauki języka angielskiego wśród uczniów Zespołu Szkół Technicznych w Turku odbyła się w listopadzie pierwsza edycja Szkolnego Konkursu Tłumaczeniowego „PERFECT TRANSLATOR”. Do zmagań przystąpili uczniowie z klas 1EM oraz 1TG.  Zadanie konkursowe polegało na przetłumaczeniu tekstu popularnej piosenki pt. „FLOWERS” autorstwa Miley Cyrus oraz wskazaniu poprawnego tłumaczenia zdań.

Święta Bożego Narodzenia to jeden z najważniejszych i najpiękniejszych okresów w roku. Uroczyście obchodzone są również w Niemczech, Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Aby poszerzyć wiedzę uczniów na temat kultury krajów anglojęzycznych i niemieckojęzycznych, w naszej szkole została zorganizowana akcja „Christmas Time” i „Weihnachtszeit”. Zadaniem jej uczestników było przygotowanie plakatu lub prezentacji obrazujących zwyczaje bożonarodzeniowe obchodzone w wybranym kraju anglojęzycznym lub niemieckojęzycznym. Prace zostały wyeksponowane na szkolnej wystawie.

5 grudnia odbyło się uroczyste podsumowanie projektu „Czas na młodych” realizowanego przez Powiatowy Urząd Pracy w Turku. Przedsięwzięcie ma pomóc młodym ludziom odnaleźć się na rynku pracy. Dyrektor PUP Pani Beata Bartczak przedstawiła działania podjęte w ramach projektu, które stały się szansą dla młodych ludzi w naszym regionie.  Podczas spotkania prelekcję na temat samorozwoju i budowania kompetencji zawodowych wygłosił Sebastian Strzech, prezes zarządu firmy CompNet.

Tradycją Zespołu Szkół Technicznych w Turku jest grudniowy konkurs  Mikołajkowe Landeskunde. Już po raz piąty, 6 grudnia,  młodzież w świetnych świątecznych humorach zmagała się z językiem niemieckim oraz kulturą niemieckiego obszaru  językowego. W tym roku organizatorzy postanowili  zaprosić  do wspólnej zabawy zaprzyjaźnione szkoły podstawowe z powiatu tureckiego.

W tegorocznej 4. edycji Mikołajkowego Turnieju Gier Towarzyskich UNO’24 wzięło udział 40 uczniów, którzy rywalizowali ze sobą w 3 etapach. W finale znaleźli się: Stanisław Ignasiak (1IZ), Marcin Majda (2h), Jakub Jankowski (1IZ), Mateusz Olas (5EF), Jakub Bartosik (5EF) i Krystian Sekura (2TI).

W związku ze zbliżającym się okresem świąt Bożego Narodzenia w dniu 3 grudnia 2024 roku w Zespole Szkół Technicznych w Turku zorganizowano spotkanie poświęcone tradycjom i zwyczajom bożonarodzeniowym, w ramach  którego odbył się Szkolny Konkurs na Najładniejszy Stół Bożonarodzeniowy, Najsmaczniejsze Ciasto oraz Najsmaczniejszą Potrawę Wigilijną. Do konkursu zostało przygotowanych 5 stołów, które przedstawiały różnorodne techniki dekoracji i zachwycały swoją oryginalnością. Nie zabrakło na nich tradycyjnych bożonarodzeniowych elementów: sianka, gałązek świerku, opłatka, świec czy Biblii. Młodzież samodzielnie przygotowała dekoracje, którymi przystroiła stoły. Zgromadzeni goście, mogli podziwiać efekty pracy uczniów. 

W pierwszym tygodniu grudnia w ZST już po raz kolejny realizowany był Program upowszechniania strzelectwa. Podobnie jak poprzednio inicjatywa cieszyła się ogromnym zainteresowaniem wśród młodzieży. W zajęciach wzięło udział aż 20 klas (technikum i BSIS). Uczniowie pod okiem doświadczonego instruktora mieli możliwość nauki strzelania. 

5 grudnia uczniowie  klas technikum (1IZ, 2TZ, 3HZ, 4HZ, 5HZ, 4TI, 2k, 3k) udali się na wycieczkę do Torunia. Jej pierwszym punktem było zwiedzanie domu Mikołaja Kopernika, w którym można było zobaczyć nowoczesną, multimedialną, interaktywną ekspozycję. Jedną z nowości domu było udostępnienie zwiedzającym wyjątkowej, średniowiecznej więźby dachowej, na której rozgrywa się pokaz rozgwieżdżonego nieba, przypominający, że to właśnie tutaj po raz pierwszy młody Mikołaj skierował swe oczy ku gwiazdom. Architektura XV-wiecznego gotyckiego domu i zabytki z epoki pozwoliły również na odtworzenie realiów życia codziennego ukazujących funkcjonowanie mieszczan we wnętrzach późnośredniowiecznego domostwa. Liczne obiekty, zwłaszcza pokazujące kulturę materialną i zwyczaje mieszczan toruńskich, pochodzą z wykopalisk archeologicznych z terenów Starego i Nowego Miasta Torunia.